Notice: [ Timber ] Timber::query_post() is deprecated since Timber version 2.0.0! Use Timber::get_post() instead. in /home/cniey6wmw4e8/public_html/vendor/timber/timber/src/Helper.php on line 441
Perthshire House Remodel | Andrew Black Design

Perthshire House Remodel

We were excited to receive planning approval for this contemporary extension project on the outskirts of Perth.

  • Size/Scale 183m²
  • Location Craigend, Perthshire
  • Client Mr & Mrs Scott
  • Completion

Perthshire House Remodel

The client approached us looking to turn their existing house that had become tired and outdated into a contemporary dwelling that would suit their modern lifestyle.  Creating an open plan kitchen/living/dining area that opens out onto a south facing deck area allows them to maximise natural sunlight into space and take full advantage of their rural setting.

This differential contrast with the design has the benefit of a distinct visual separation from the ground floor, reducing the vertical proportions of the proposal, while the horizontal proportions are emphasised by the addition of a small cantilever section. The visual impact of the proposal is mitigated due to change in ground level to the street and the distance the property is set back from the boundary.

The property is set back from the boundary thereby decreasing the visual impact when viewed from the road. The use of frameless glass for the decking area removes visual barriers, offering unobstructed views to the surrounding countryside. The natural stone cladding creates a solid base anchoring the building on the sloping site. The timber clad first floor emphasises horizontal proportions and more successfully ties together the existing bay window on the side elevation as well as the proposed ground floor entrance extension.